Los Lobos. Het Wolvenpark in Antequera

Een eindje buiten het charmante provinciestadje Antequera, daar waar het landschap zich in dramatische plooien en ruige vlakten aan ons openbaart, ligt, aan een bergweggetje richting El Chorro, het Lobo Park, ofwel Wolvenpark.De oprichter dezes, een Duitser die luistert naar de naam Daniël, omschrijft het als een wetenschappelijk project met als doel de wolf te bestuderen in een zo natuurlijk mogelijke omgeving om informatie te verzenden en te verspreiden voor een beter begrip van de ‘Canis Lupus’.

Op een terrein van zon 40 ha. zitten er vier verschillende wolvensoorten verdeeld in roedels (familieverband) elk op hun eigen gebied. Je vindt er zelfs de witte Alaska Wolf terug, een soort die met uitsterven bedreigd is.

De begeleide bezoeken worden op werkdagen gedaan door één van de medewerkers van het park. Gedurende enkele uren word je ondergedompeld in het wel en wee van de wolf en het reilen en zeilen van het Wolvenpark.

Tijdens de weekends in de zomer en bij elke volle maan zijn er de zogenaamde ‘Wolf Howl Nights’. Tijdens deze nocturnes wordt het bezoek begeleid door Daniël zelf die dan ook een mooi staaltje van huilen en beste geeft. Op zijn gehuil antwoorden de wolven in groten getale behalve de wolven waar hij voor staat. Waarom die dan niet terug huilen? “Omdat ze daar de zin niet van inzien” zo verklaart Daniël. “ Je vraagt toch ook niet aan iemand die voor je staat waar hij is?” 

Het huilen heeft ook een sociale functie volgens de Wolfman. Iedere wolf huilt op zijn eigen specifieke manier, net zoals iedere mens op zijn unieke manier spreekt, maar op het einde van een huilstonde wordt er unisono gehuild. Dit zou zijn om het groepsgevoel te versterken, een beetje vergelijkbaar met wat mensen ervaren als ze samen zingen.

Redenen genoeg om eens een bezoekje te brengen aan het Lobo Park; je leert zoveel bij over wolven, hun relatie tot de mens, hoe we het gedrag van honden kunnen interpreteren..en de entreegelden helpen om het project te financieren.

Je kunt trouwens ook een wolf adopteren; uiteraard mag je het beest niet mee naar huis nemen :-)

Copyright © 2019 Casa Valle de Oro