De Camino del Rey, een adembenemende wandeling in Ardales, Malaga / Casa Valle de Oro

Eén van de topattracties van de provincie Malaga is de wereldberoemde Caminito del Rey of het Koningspadje. Voor veel mensen die verblijven in Casa Valle de Oro is hun Andalusië reis niet compleet zonder deze spectaculaire wandeling te doen.

De populariteit en aantrekkingskracht van deze wandeling heeft te maken met de bijzondere ligging van het traject: het pad met een totale lengte van 7,5km voert je door de Desfiladero de los Gaitanes (ook wel Garganta…), een kloof die op sommige plaatsen slechts 10 meter breed en 700 meter diep is. Deze kloof is ontstaan door uitslijting door de rivier de Guadalhorce die eerst de meren van Ardales passeert en dan 5 km door de kloof van El Chorro slingert.

De Camino del Rey dankt zijn naam aan koning Alfonso XIII onder wiens regime de Conde de Guadalhorce dam werd gebouwd die diende om energie op te wekken. De dam werd in 1921 officieel geopend maar het wandelpad werd reeds in 1905 gebouwd om de arbeiders in staat te stellen om materiaal en gereedschappen te vervoeren tussen de electriciteitcentrales aan weerszijden van de kloof.

Door de jaren heen geraakte het pad in verval en de metalen constructies waarmee het pad aan de steile rotswanden bevestigd was, begaven het op steeds meer plaatsen. Hiermee dankte het Koningspad zijn naam als één van de gevaarlijkste wandelpaden van Spanje en was de reden voor vele waaghalzen om met behulp van klimuitrustingen de wandeling toch te voltooien. Verschillende mensen vonden de dood bij klimongelukken. Het laatste ongeluk was in 2010, toen er een Zwitser het leven bij liet.

In 2014 zijn de renovatiewerken begonnen: een volledig nieuw wandelpad werd tegen de rotswand bevestigd, boven het oorspronkelijke vervallen pad. Voor deze restauratie werd beroep gedaan op Alpinisten en het materiaal werd aangevoerd met helikopters.

Sinds 2015 is de Caminito de Rey opnieuw open en kan men zich weer vergapen aan de adembenemende uitzichten op de kloof van El Chorro die voor mensen met hoogtevrees een behoorlijke uitdaging is.

Sinds 2017 is er op het stuk voor de brug een tunnel van 300 meter lengte geopend. Deze volgt het traject van het ondergrondse kanaal tot aan het aquaduct dat de kloof overspant. Op dagen dat de weersomstandigheden het niet toelaten om via de lange hangbrug over te steken, worden bezoekers langs deze tunnel en het aquaduct naar de overkant geleid.

 Wie na de wandeling nog graag van een hapje en een drankje mét uitzicht geniet verwijzen we ofwel naar La Garganta, een hotel/restaurant in El Chorro met uitzicht op de kloof ofwel naar El Mirador in Ardales waar je een schitterend zicht hebt op de blauwe meren van Ardales.

Vanaf Casa Valle de Oro is het ongeveer een uur rijden naar Ardales waar de wandeling begint.

Indien je geen zin hebt om zelf tickets te boeken, vraag het dan gerust aan Tatienne of Joost, jouw host van Casa Valle de Oro; zij regelen dit graag voor je.

Heb je graag een picnic mee voor tijdens de wandeling? Ook dat bereiden zij met veel liefde!

 

 

 

Copyright © 2019 Casa Valle de Oro